Emissieloos werken op natuurgebieden

ERF Service zorgt voor koeling

ERF Service zorgt voor koeling binnen het project Eco-Excavator

Van Beers Hoogeloon, een van de 3 investeerders van het Eco-Excavator project, doet sinds jaar en dag zaken met ERF service, een toonaangevende speler op het gebied van koeling, verwarming en comfort voor mobiele toepassingen. Wanneer het gesprek in 2021 komt op  het project Eco-Excavator zijn zij meteen geinteresseerd. Het Eco-Excavator project heeft als doel het succesvol ontwikkelen van een modulair aandrijf- en energiebesparingsmodule om graafmachines te kunnen opwaarderen naar een duurzame zero-emissie (groene) waterstof aangedreven graafmachine. Voor dit project is koeling noodzakelijk en daar is ERF Service in gespecialiseerd. 

Ronald Vissers, is contactpersoon vanuit ERF Service voor het project Eco-Excavator en reeds 29 jaar werkzaam voor ERF Service: “Het concept was gelijk duidelijk, inschattingen waren moeilijk te maken maar nu worden de verdere specificaties meer helder en kunnen we aan de slag.” 

Vanaf het moment dat ERF Service meer informatie  over de specificaties ontvangt en de verwachtingen duidelijker worden, zeggen ze direct ‘Ja’ tegen het project. 

Inmiddels zijn de afspraken rondom de brandstofcel vanuit het project vastgelegd. Nu volgen de specificaties voor het batterijpakket en dan kan ERF Service verder met het voorbereiden van de levering van de koelmodule. Deze module zorgt voor de correcte werktemperatuur van de hydrauliek, de waterstofstack en het batterijenpakket van de Custa (de naam van het prototype graafmachine dat gekozen is voor dit project). Voor het binnenklimaat van de cabine, wat ook door ERF Service geregeld wordt, wordt gekozen voor een dakunit die zowel de koeling als de verwarming van de cabine regelt.

De ontwikkelingen op deze gebieden zijn legio; Zowel elektrische, waterstof evenals hybride tussenvormen hebben de aandacht en daar ontwikkelt ERF Service de koelsystemen voor. Het is voor ERF te eenzijdig om alleen warmtewisselaars te ontwikkelen en te produceren. In het project Eco-Excavator gaat het niet alleen om de warmtewisselaar maar ook om het koelsysteem en de behuizing. Dat laatste is een vrij expliciet onderdeel, het gaat om een behuizing die in de machine moet passen en dat is nieuw. Nieuw voor in een graafmachine, nieuw voor in de CUSTA. Dit geeft ERF Service meer verantwoordelijkheden om diverse delen te ontwikkelen, te ontwerpen en te produceren. Wij zijn blij met de samenwerking met ERF Service. Immers ERF Service kijkt verder dan het gebruikelijke, zij richt zich naast mogelijkheden; zoals instappen richting emissieloze / uitstootloze machines, ook op het door ontwikkelen van nieuwe productietechnieken waardoor er sneller en goedkoper onderdelen geleverd kunnen worden. Dit alles maakt ERF Service de perfecte partner binnen het Eco-excavator project.

Over ERF Service

ERF Servics